Jukkasjärvi kyrka

Öppettider:
Jukkasjärvi kyrka är öppen dagligen
kl 09:00 - 15:00

Sommartid 17 juni-11 augusti:
Jukkasjärvi kyrka är öppen dagligen under tiden 17 juni - 11 augusti
kl 09:00 - 17:45. Guider finns tillgängliga under dagen

---

"Och kyrkan, den gamla fina träkyrkan, som egentligen inte är märkvärdig, bara att ingen arkitekt fått förstöra den, linjera upp den, banalisera den. De små oregelbundenheterna i detaljerna den äger, som gör den så levande..."
Bror Hjort


(c) Foto: Mats Nilsson
Jukkasjärvi kyrkas äldsta del är mittendelen från 1607. De två övriga delarna tillkom 1726 då kyrkan byggdes om. Klockstapeln tillkom under 1740-talet. 1785 byggdes läktardelen till.Orgeln

Det nyaste tillskottet är orgeln som tillkom 1997. Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad och utsmyckad av Lars-Levi Sunna. Fasaden har solen och det kristna korset i centrum.

Orgeln är gjord av masurbjörk, renhorn och rågarvat skinn. Även tangentbordet är utfört i björk och renhorn; halvtonerna i björk och heltonerna i renhorn. Registret är utsmyckat med olika tecken tagna från den samiska mytologin.

Orgeln har tre specialstämmor: fågelsång, cymbelstjärna och trolltrumma.Altartavlan

"Och kyrkan, den gamla fina träkyrkan, som egentligen inte är märkvärdig, bara att ingen arkitekt fått förstöra den, linjera upp den, banalisera den. De små oregelbundenheterna i detaljerna den äger, som gör den så levande, inte minst den vägg ovan altaret som jag skulle dekorera."
Konstnären Bror Hjorth

Bror Hjort gjorde altartavlan som är en gåva från LKAB. Den överlämnades i samband med kyrkans 350-års jubileum 1958.


(c) Foto: Mats Nilsson
Altartavlan, triptyken, är skuren i teakträ. Förutom Kristusgestalten i mitten får vi möta huvudgestalten Lars Levi Laestadius (1800-1861).

Lars Levi Laestadius föddes i ett fattigt nybyggarhem i Piteå Lappmark. Genom hjälp av en halvbror fick han möjlighet att studera. Han prästvigdes 1825 och blev kyrkoherde i Karesuando 1826. 1849 flyttade han till Pajala där han vid 45 års ålder genomgick en religiös kris som senare gav hans liv en ny mening. Under ett besök i Åsele Lappmark mötte han sameflickan Maria, som på altartavlans högra relief får midnattssolen som gloria.

I boken "Mitt liv i konsten" berättar Bror Hjorth om sitt verk på följande sätt: "Jukkasjärvi kyrka har jag placerat bland höga fjäll, som inte finns i verkligheten, men detta ger Lappland för åskådaren. Syndaren ångrar sig, en slår sönder brännvinskaggen, en annan lämnar åter den stulna renen, en man och en kvinna står ångerfulla för sin lättsinniga levnad inför Laestadius straffpredikan: "Ni drinkar och tjuvar. Ni horkarlar och horkonor omvänden Eder!" Strängheten i bestraffningen får sin skärpa av vinterlandskapet och stjärnorna och norrskenet i natten. Norrskenet förs in i tavlan med Kristus på mittbilden. Bloddropparna från Kristi panna och sida blir röda blommor, den gula påskliljan suggererar uppståndelsen. Bilden går över till högra reliefens milda nattlandskap med Maria, som får midnattssolen till glora. Vi ser den knäböjande Laestadius bland sina blommor och kärlekens apostel framför andra, Raattamaa. Det kuliminerar med det extatiska glädjehoppet av lappkvinnan som funnit frälsning och slutar med den vackra och fridsamma laestadianhälsningen hos paret i liikutuksian."Gravarna under kyrkgolvet

I samband med reparationen av kyrkan 1907 bröts brädgolvet i koret upp. Man fann bland annat en väl bibehållen svartmålad furukista. När man öppnade kistan fann man ett mumifierat lik av en ung kvinna i en fullständigt bevarad ljus 1700-talsdräkt. Hon bar dessutom högklackade skor och en rokokosolfjäder i handen.


Vid en närmare undersökning år 1947 fann man att 86 lik ligger under kyrkgolvet. Där ligger präster, lärare, samer, nybyggare, barn, män och kvinnor.Kyrkans inventarier

Det äldsta av kyrkans inventarier är en nattvardskalk från 1687, som bär inskriptionen: "Juckasjärvi kiyrkas Kalck Anno 1687". Över 200 år är också den andra nattvardskalken av silver. Enligt inskriptionen är den från 1774.

Eftersom Jukkasjärvi kyrka har varit en sk offerkyrka finns det en offerkista i vapenhuset. Den fyrarmade ljuskronan är ett offer till Sveriges nordligaste kyrka från sjömän som överlevde i svår sjönöd på Atlanten. Den 26 februari 1832 gav samen Jon Mickelsson Påve en malmljusstake med infällt silverkors. 1839 gav samen Thomas Mickelsson Påve ett votivkors av silver.


Kyrkans äldsta textilier är två kläden av rött ylle med broderier i silke från 1770.

Den äldsta och förnämsta mässhaken bär årtalet 1778. Den är tillverkad i svart sammet med ett silverkors på baksidan och på framsidan en bröstsköld med gudsnamnet Jahve broderat med hebreiska bokstäver.
Turister på besök i Jukkasjärvi

"Fostrat oss Gallien har, oss Afrika sett och ur Ganges Heliga vatten vi druckit och vårt Europa beskåda; Så av växlande öden drivna kring jorden och haven Stodo vi slutligen här vid polen, där världen tar ända."

I vapenhuset finns minnesskrifter av långväga resenärer som skrivit sina upplevelser på papper med bläck eller inskurit och bränt bokstäverna på trätavlor.

År 1681 kom tre fransmän, Jean-Francois Regnard, de Fercourt och de Coeberon, för att resa ett monument vid världens ände. De efterlämnade kyrkans äldsta minnestavla som har formen av bakstycket till en akja. Regnards reseintryck finns översatt till svenska med titeln "Resa till Lappland".


År 1718 besökte fransmannen Aubry de la Motraye kyrkan. Hans minnestavla, hälften av ett tunnlock, är skriven på hexameter på latin och han brände in bokstäverna i en trätalva. Slutraderna i hans latinska hymn lyder:

"Nordpolen sist nu haver mig skådat.
Lapland nu haver mig visat den aldrig sjunkande solen.
Mat och dryck har beretts mig i köttet och mjölken av rendjur
Liksom förr Tartatiet gav mig att dricka av stomjölk.
Detta skrevs i Jukkasjärvi på återfärden från Torneträsk
AUBRY DE LA MOTRAYE
Storbritanniens undersåte
13 juni 1718"


Besök gärna Jukkasjärvi kyrka som håller öppet dagligen mellan 09.00 och 15.00.

Poikkijärvi kyrkogård

Mitt emot Jukkasjärvi by, på andra sidan älven, ligger Poikkijärvi kyrkogård på en vacker udde. Sandudden Hietaniemi, på vilken kyrkogården ligger, var fäbod och betesmarker för jukkasjärvibornas boskap.

1889 vidtogs åtgärder för anskaffandet av en ny begravningsplats i Jukkasjärvi, då, som det står i ett visitationsprotokoll, "begravningsplatsen vid kyrkan är överfylld". 1891 gravsattes de första döda i den nya kyrkogården och 1908 byggdes ett gravkapell på kyrkogården. Det nya gravkapellet invigdes 1967.

1983 erhöll kapellet ett antependium, en gåva från Jukkasjärvi Blomsterfond. Antependiet "Livets träd" är komponerat av Jan-Erik Johansson och broderat i tenntråd av Ann-Kathrin Svonni. Altarduken är utförd av Ingrid Henrikssom och Margit Häggroth i Jukkasjärvi.

Öppettider
Jukkasjärvi kyrka är öppen dagligen
kl 09:00 - 15.

Sommarid 11 juni-13 augusti:
Jukkasjärvi kyrka är öppen dagligen under tiden 11 juni - 13 augusti
kl 09:00 - 17:45. Guider finns tillgängliga under dagen