Orgeln i Jukkasjärvi kyrka

<  1(4)  >

Jukkasjärvi kyrkas orgel är byggd 1997 av Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad, och är resultatet av ett långvarigt och inspirerat samarbete mellan orgelbyggeriet, konstnären Lars-Levi Sunna, professor Hans-Ola Ericsson, orgelbyggare Jan Börjesson, organisten Bruno Wallenström och teknikern Örjan Matti.
Tanken har varit att orgeln skulle vara avpassad just för den unika miljö som Jukkasjärvi kyrka utgör; den kyrka där samerna har samlats sedan 1600-talet, där den store väckelsepredikanten Lars-Levi Laestadius predikat, där kulturer och språk möts, där Bror Hjorts monumentala altartavla berättar för oss om den laestadianska väckelsen.

Allt material i orgeln motsvarar de högsta tänkbara krav beträffande hållbarhet och estetisk skönhet. Det bärande materialet utgörs av den långsamtväxande furan av högsta kvalitet från Norrbottens inland, klaviaturerna är gjorda i renhorn och masurbjörk och registerandragens skyltar är smyckade med symboler från det samiska livet. Notstället har den samiska vävskeden, njiskun, som förebild, och i den rikt dekorerade fasaden lyser solen, beaivi, med det kristna korset i centrum.

Orgeln är helmekanisk och har 15 ljudande stämmor fördelade på 2 manualer och pedal.

Disposition:

Manual I